Arkas Sanat Merkezi, "17. Yüzyıldan 19. Yüzyıla, Üç Denizin Arasında Osmanlı ve Fransız Boğaz Haritaları" sergisi ile tarih meraklılarına kapılarını açtı. Kılavuz haritalarından müsveddelere kadar birçok önemli belgenin yer aldığı sergi, 31 Temmuz'a kadar açık kalacak.

Arkas Sanat Merkezi, 12. sergisiyle kapılarını ziyaretçilerine açtı. Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü (İFEA) işbirliğiyle hazırlanan "17. Yüzyıldan 19. Yüzyıla, Üç Denizin Arasında Osmanlı ve Fransız Boğaz Haritaları" sergisinde, Fransa Ulusal Kütüphanesi ve Fransa Milli Arşivi'nin ilk kez ödünç verdiği İstanbul ve Çanakkale Boğazları'na ait haritalar da olmak üzere 88 orijinal 44 röprodüksiyon harita sergileniyor.  

Serginin açılış kokteylinde konuşan Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas, haritaların önemine değinerek, "Bir bölgenin topografyası, iklimi, yeraltı kaynakları, hatta ekonomisi hakkında bilgi veren çok önemli belgelerdir. Bu sergimizde, büyük bölümü ilk kez sergilenen haritalarla jeopolitik açıdan büyük öneme sahip İstanbul ve Çanakkale boğazlarının Fransız ve Osmanlılar tarafından nasıl haritalandığı karşılaştırmalı olarak gösteriliyor. Haritalar, Fransa ve Osmanlı Devleti arasındaki kültürel ve bilimsel işbirliğini de ortaya koyuyor. Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü'nün titiz ve uzun bir çalışma sonucunda İstanbul Üniversitesi, Fransa Ulusal Kütüphanesi ve Paris I Pantheon-Sorbonne Üniversitesi işbirliği ile gerçekleştirdiği bu önemli çalışmanın ev sahipliğini yapmaktan büyük mutluluk duyuyorum. " dedi.
 
Açılışa katılan Fransa'nın Ankara Büyükelçisi Charles Fries ise sergi nedeniyle İzmir'de ilk defa bulunmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirtti. Büyükelçi Fries, "İzmir, kültürlerarası etkileşimin tarih boyunca yoğun olarak yaşandığı bir kent. İzmir'de önemli çalışmalara imza atan Sayın Arkas'ı bu önemli merkezi kazandırdığı ve bu güzel sergiyi düzenlediği için tebrik ediyorum ve kendisine teşekkür ediyorum" diye konuştu.
 
Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü (IFEA) Müdürü Jean-François Pérouse ise yaptığı konuşmada, "Bu çalışmayı hazırlarken bilimsel kaygımız, gerek coğrafi, gerek zamansal kalıplardan sıyrılarak, hem farklı ülkelerden çalışmalara ayna tutmak, hem de yeni bakış açıları kazanmaktı. Tam da bu noktada, Fransız haritacılığı ile Osmanlı haritacılığını, ayrıca İstanbul Boğazı ile Çanakkale Boğazı'nı birlikte incelemek ufkumuzu genişletti. Diğer yandan bu haritalar aracılığıyla Türkiye ile Fransa arasındaki ilişkiler de dolaylı olarak gözler önüne seriliyor. Sergi, kültürel, bilimsel ve teknik tarihimizin uzun zamandır ne kadar iç içe geçmiş olduğunu gösteriyor. Uzun soluklu ve uluslararası bir çalışmanın ürünü olan bu serginin yeni ortaklıklara vesile olmasını umuyorum" diye konuştu.
 
Haritaların üretim süreci de gösteriliyor

Sergi; haritalar üzerinden deniz yolu ulaşımı, Antik Çağ yerleşimleri, ordu ve silahlı kuvvetlerin sahip olduğu yerleşkeler, civardaki kırsal ve ekilebilir alanlar, coğrafi ve kültürel sınırlar bağlamında iki medeniyetin birbiriyle teması gibi konularda geçmişe ışık tutuyor. Türkiye ve Fransa kaynaklı haritalar sayesinde hem İstanbul ve Çanakkale Boğazı, hem de Osmanlı ve Fransız haritacılığı hakkında karşılaştırmalı bir bakış açısı sunuyor. Bazıları el yapımı olan bu haritalar, tasvirleri, süslemeleri ile sanatsal bir değer de taşıyor.

Sergi kapsamında Fransa'dan gelen haritaların yanı sıra İstanbul Üniversitesi Nadir Eserler Kütüphanesi, Atatürk Kitaplığı, Başbakanlık Osmanlı Arşivi ve çeşitli koleksiyonlardan derlenmiş haritalar yer alacak. Sergide kılavuz haritaları ve askeri haritaların yanı sıra müsveddeler, hesaplamalar, karalamalar ve taslaklar da ziyaretçilerin beğenisine sunuluyor. Böylece haritaların üretim süreci de gözler önüne seriliyor.

Sergi, Türk ve Fransız kurumlarının sahip olduğu olağanüstü haritaları tanıtarak, iki ülke arasındaki bilimsel iş birliğini pekiştirmeyi hedefliyor.