Arkas Trio için, özel olarak Kamran İnce tarafından bestelenen "Fortuna Sepio Nos-Fortuna bizi korusun" adlı eserin dünya prömiyeri 6 Ocak Pazartesi günü Tarihi Süreyya Operası'nda yapıldı.
Arkas Holding'in klasik batı müziğine uzun vadeli ve evrensel bir proje ile katkıda bulunmak amacıyla hayata geçirdiği Arkas Trio için, değerli besteci Kamran İnce'ye özel beste siparişi verildi. Bu sipariş, Arkas Trio'nun geleceğe dair planlarının ilk aşamasını oluşturuyor.
2011 yılında kurulan ve Türkiye'deki ilk kurumsal trio olan Arkas Trio, ilk konserlerinden itibaren ortaya koyduğu evrensel düzeydeki performans ve yorumlarıyla beğeni topladı. Türkiye'deki büyük festivallerinde (İstanbul, Ankara, İzmir ve Mersin Uluslararası Festivalleri) konserler veren Arkas Trio, İstanbul Devlet Senfoni ve Bilkent Senfoni Orkestraları eşliğindeki Beethoven'in Triple Konçerto performanslarıyla da yankı uyandırdı. Ülkemizde yetişen ve kendi kuşaklarının en iyi sanatçıları olarak tanınan, uluslararası yarışmalarda dereceler ve özel ödüller kazanan keman solist sanatçısı Tuncay Yılmaz ve piyano solist sanatçısı Emre Elivar ile 'Uluslararası Çaykovski Yarışması'nda birincilik kazandıktan sonra dünyaca tanınan Alman çello solisti Gustav Rivinius'tan oluşan Arkas Trio, çalışma ve konserlerine aralıksız devam ediyor.
Kamran İnce'nin ilk Trio bestesi
Arkas Trio'ya özel ve Lucien Arkas'a ithafen bestelenen "Fortuna Sepio Nos-Fortuna bizi korusun" isimli eser Kamran İnce'nin ilk "Trio" bestesi. Eser, dünyada ilk kez 6 Ocak'ta Tarihi Süreyya Operası'nda seslendirildi.
Tuncay Yılmaz eserle ilgili görüşlerini dile getirirken "Mistik değerlerin ve inançların hayatımızdaki etkilerini ve gücünü müziğe yansıtabilmek önemlidir. Dünya bestecimiz Kamran İnce'nin Arkas Trio için bir eser bestelemesi bizim için büyük mutluluktur. Arkas Trio olarak, büyük gemiler gibi okyanusun derin sularında -uluslararası sanat arenasında- seyretmek amacıyla yola çıktık ve Fortuna bizim koruyucu meleğimiz artık..." dedi. Arkas Trio için bestelenen ilk trio olmasi açısından eserin kendileri için farklı bir anlamı olduğunu söyleyen Tuncay " Birbirinden farklı renkler, armoniler ve efektlerle dolu eseri en iyi şekilde yorumlamak doğal olarak misyonumuzun bir parçası. Eser, Arkas tarafından sipariş edilmiş olup Lucien Arkas'a ithaf edilmiştir. Bu yüzden eser, ilk iki yıl içinde sadece Arkas Trio tarafından icra edilecek ve ilk CD kaydı yine Arkas Trio tarafından gerçekleştirilecek" diye ekledi.
Türkiye'deki ve dünyadaki "Trio" repertuvarına katkı
Emre Elivar ise " Değerli besteci Kamran İnce'nin bu eseri bestelemesi, hem Arkas Trio için ve hem de geneli kapsayıcı anlamda Türkiye'de ve dünyada trio repertuvarı açısından son derece önemli. Daha evvel solo piyano için bir eserini yorumlama mutluluğuna eriştiğim değerli dostumuzun şimdi de bizim için bestelediği bu eseri yorumlayacak olmak gerçekten büyük bir keyif. Fortuna Sepio Nos, sevgili Kamran'ın yetkin dilini tüm açıklığı ile görebildiğimiz bir eser. Ziyadesiyle zengin bir renk ve ritim çeşitliliğine, ayrıca bu geniş materyal paletini bütünleyen sağlam bir tutarlılığa sahip. Şuna yürekten inanıyorum ki; hem konser performanslarımız hem de gerçekleştireceğimiz CD kaydı, klasik müzik dünyasında ciddi bir iz bırakacak." dedi.
Kamran İnce'nin eser hakkında düşünceleri...
Roma mitolojisinde kader ve şans tanrıçası olan Fortuna, hayatın değişkenliğini yansıtmasının yanısıra iyi veya kötü şans getirir.
Fortuna'ya ilişkin çok sayıda el yazması, oyma resim, tablo ve heykel mevcuttur. Heykellere gemilerde rastlamak hâlâ mümkündür. İnsanlar bu heykelleri Fortuna'nın iyi şans getirmesi için koyarlar, ancak yine de kaderin önüne geçilmez.
Latince olan "Fortuna Sepio Nos" , "Fortuna bizi korusun (kuşatsın, kucaklasın, saklasın, sakınsın)" anlamına gelmektedir. Bu başlık denizcileri ve deniz yolcularını korumaya yönelik bir duadır. Bu dua deniz yolculuklarında yaşadığımız çeşitli sıkıntıları, güçlükleri, fırtınaları atlatacağımızı ve ardından gelecek olan huzurlu anları hatırlatmaktadır.
İşte bu eserin konusu, suyun büyüklüğünün muhteşem güzelliği, üstünlüğü, sonsuzluğu ile bizde bıraktığı korku ve hayranlıktır.
Fortuna Sepio Nos, Sn. Lucien Arkas'a ithaf edilmiştir.
Tuncay Yılmaz - Keman
Uluslararası başarılarıyla tanınan keman solistimiz Tuncay Yılmaz İzmir'de doğdu. Ailesinin ilk müzisyeni olan Yılmaz, önce Ankara ve daha sonra "Alman Devlet Burslusu" olarak Freiburg ve Saarbrücken Müzik Yüksek Okullarındaki "Solistlik Sınıfları"nı birinciliklerle bitirdi. Henüz öğrenci iken, solist olarak Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası eşliğinde Hindemith'in Keman Konçertosu'nu Türkiye'de ilk kez yorumlayan genç yetenek, aynı yıllarda Avrupa'daki uluslararası keman yarışmalarında da (Tibor Varga, Louis Spohr, Mendelssohn-Berlin) dereceler ve ödüller (Mozart ve Schumann özel ödülleri) kazandı. Eğitimi süresince, Nicolai, Eralp, Marschner e Epstein gibi değerli hocalarla çalıştı.
Bu tarihten sonra, aralarında Salzburg Mozarteum Oda Orkestrasi, Sofya Filarmoni, Moskova Senfoni, Stuttgart ve Moskova Musica Viva Oda Orkestraları, BBC Concert Orchestra, West Virginia Symphony ve tüm Türk Senfoni Orkestralarının da bulunduğu birçok orkestra eşliğinde konserler verdi. Biret, Rivinius, Rudin, Schmidt, Barta, Say, Angelov, Leonardy, Papavrami gibi ünlü müzisyenlerle çaldı; ve daimi piyanisti Robert Markham eşliğinde Ankara, Berlin, İstanbul, Monte Carlo (Salle Garnier), Frankfurt, Londra, Köln, Abu Dhabi, Toledo, Valencia, Boston, Chicago ve New York (Carnegie Hall) gibi dünya kentleri ve sanat merkezlerinde de sayısız resitaller verdi.
"2006 Dünya Mozart Yılı"nda, Rudin tarafından Rusya'ya davet edildi ve bestecinin konçertosunu ilk Moskova konserinde çaldı. Aynı yılın sonunda Ankara'da CSO eşliğinde "Atatürk" anısına Mozart çaldı. Moskova Çaykovski Yarışması birincisi Gustav Rivinius'la beraber Istanbul'da Brahms'ın ikili Konçertosunu ve hemen sonrasında Ispanya-Toledo ve Ankara Festivalleri'nde Rivinius ve Angelov'la beraber yorumladıkları Beethoven'in "Triple" Konçerto konserleri büyük başarı kazandı.
Şimdiye dek 4 albüm çıkaran ve 1996 yılından beri "T.C. Kültür Bakanlığı Keman Solist Sanatçısı" olan Tuncay Yılmaz, "Akademi İKSEV Uluslararası Keman Ustalık Sınıfı"nı başlatmış olup, "Arkas Trio" keman sanatciligini ve koordinatörlüğünü de yürütmektedir. Sanatçı, 1731 Venedig, Petrus Paulus Devitor kemanıyla çalmaktadır.
Gustav Rivinius - Viyolonsel
1965 doğumlu Gustav Rivinius, Claus Kanngiesser, David Geringas, Zara Nelsova ve Heinrich Schiff'den eğitim aldı. Moskova'da düzenlenen Dokuzuncu Uluslararası Çaykovski Yarışması'nda ilk ödülü olan altın madalyaya layık görüldü. Ödülü almaya hak kazanan ilk Alman olarak yarışma tarihinde bir ilke imza atan Rivinius için bu ödül aynı zamanda dünya çapındaki kariyerinin başlangıç noktası oldu.
Gustav Rivinius bu tarihten sonra uluslararası ünü olan orkestralar ile birlikte çalmak için davet edildi ve büyük festivallerin vazgeçilmez sanatçısı oldu. Oda müziğinde dünyaca tanınan Lars Vogt, Christian Tetzlaff, Antje Weithaas ve Sharon Kam gibi meslektaşları ile yapmış olduğu oda müziğinin sanatçının çalışmalarında önemli bir yeri vardır.
Çağdaş müziğe derinden bağlı olan Gustav Rivinius, "Bardo" olarak bilinen Hans Zender'in çello konçertosunda besteci tarafından yönetilen orkestraya eşlik ederek dünya prömiyerinde sahne aldı. Beethoven'ın çello sonatının tamamını, Brahms, Boccherini ve Zimmermann gibi üstadların sonatlarını Alman yayımcılık şirketlerinden WDR için kaydetti. 2009 yılında, Berlin Klasikleri için Brahms Klarnet Üçlüsünün (Sharon Kam ve Martin Helmchen ile birlikte) kaydını yaptı. 2011 yılında, Moskova'daki Çaykovski Yarışması'na jüri üyesi olarak davet edilen Gustav Rivinius 1998'den bu yana Saarbrücken Müzik Üniversitesi'nde çello profesörlüğü yapıyor.
Emre Elivar - Piyano
Piyano öğrenimine 5 yaşında Prof. Kamuran Gündemir ile başladı. 19 yaşında bitirdiği Ankara Devlet Konservatuvarı Master Programı'nı takiben Alman Devlet Bursu'nu (DAAD) kazandı, Dresden ve Berlin Müzik Yüksek Okulları'nda sürdürdüğü eğitimini de birinciliklerle tamamladı.
Emre Elivar genç yaşlarından itibaren çeşitli uluslararası piyano yarışmalarında kazandığı ödüllerle yeteneğini kanıtladı. Bunların en önemlileri arasında, üç büyük ödül aldığı 1999 Uluslararası Bremen Piyano Yarışması, bronz madalya aldığı 1999 "Cidado do Porto" ve 2000 "World Piano Competition" yarışmaları, 2001 Steinway Ödülü, 2002 Arthur-Schnabel Ödülü ve birincilik aldığı 2003 Vendôme-Prize sayılabilir. 2005 İstanbul Uluslararası Müzik Festivali kapsamında verdiği ve Bach'ın "Das Wohltemperierte Klavier I" isimli eserinin Türkiye'de ilk seslendirilişini gerçekleştirdiği resital, sanatçının kariyerinde göze çarpan performanslar arasındadır. Yine bu festival kapsamında Mendelssohn (op.54), Brahms (op.35/I-II) ve Beethoven'in (op.120) varyasyonlarından oluşan resitali ve "Embassy Series" kapsamında Washington DC'de Schumann ve Chopin'in eserlerinden oluşan repertuvarla ilk Amerika konserleri de iddialı performansları arasında sayılabilir.
Elivar, Borusan İstanbul Filarmoni, Bilkent Senfoni, Konzerthausorchester Berlin, Nordwestdeutsche Philharmonie, Dortmunder Philharmoniker, Staatsorchester Kassel, Anhaltische Philharmonie Dessau, Orquestra Nacional do Porto, Lithuanian Chamber Orchestra gibi orkestralar eşliğinde konserler vermiştir.
Henüz öğrencilik yıllarında TRT için çağdaş Türk bestecilerinin eserlerini kaydeden, Almanya'da da Radio Bremen ve Deutschlandradio Berlin için de kayıtlar yapan sanatçının, Necil Kazım Akses'in piyano yapıtlarından oluşan CD'si "CordAria" firması tarafından yayınlanmıştır. Bu iki CD'ye ilave olarak Elivar'ın İtalya'da gerçekleştirdiği Beethoven'in Son Üç Sonat'ı ile "Diabelli Varyasyonları" kaydının yanı sıra, Sony projesi olan Schubert D 946 Üç Piyano Parçası ve Schumann'ın op. 13 Senfonik Etüdler CD'si de uluslararası alanda beğeni ile karşılanmıştır.
Berlin'de yaşayan sanatçının, 2010 yılında Schumann'ın 200. doğum günü sebebiyle verdiği resital, Avrupa Radyo Yayın Birliği'ne üye 50'den fazla Avrupa radyosu tarafından canlı olarak yayınlanmıştır.