Arkas Sanat Merkezi, Ahmet Ertuğ'un opera sarayları ve kütüphaneleri konu alan Sessizliğin Yankısı sergisi kapsamında halen Bath Üniversitesi'nde ‘Tarihi Binaların Korunması' konulu doktora programını yöneten Michael Forsyth'u ağırlıyor.
Ahmet Ertuğ'un muhteşem fotoğraflarının eşlik edeceği bu konuşma 20 Aralık Perşembe günü saat 18:30'da Arkas Sanat Merkezi'nde Ana Salonda gerçekleşecek. Konser salonunun şekli, boyutları, materyaller, dinleyiciler ile sanatçılar arasındaki ilişkiler ve 16. yüzyıldan bugüne kadar olan müziksel gereksinimlerin ele alınarak değerlendiğildiği konuşmada deniz savaşlarının sahnelendiği ilk opera sanatı örneklerine, Mozart'a, Verdi'ye ve Richard Wagner'in opera fantezilerine de değinilecek. Forsyth konuşmasında, mimari ve akustik teoriyi, müzik ve opera tarihinden gelen harika hikayelerle eğlendirici bir şekilde birleştirecek. Palladio'nun yeni ufuklar açan Olimpico Tiyatrosu binasından, Milano'daki La Scala binasına ve Garnier'in Garnier Sarayı'na kadar muhteşem opera binaları ve bunların yanı sıra Marie Antoinette'in saray tiyatrosu ile Verdi'nin Un Ballo in Maschera isimli operasının çalkantılı hikayesine ilham vermiş, İsveç'teki Drottningholm saray tiyatrosu gibi 18. yüzyıldan kalma saray tiyatroları da anlatılacak. Konuşmanın sonunda ise Lyons, Valencia ve Oslo'daki muhteşem 21. yüzyıl opera binaları değerlendirilecek.
Ücretsiz olan konferansa katılım için rezervasyon yaptırılması gerekiyor. Söyleşi dili İngilizce olanb konferansta simultane tercüme yapılacak.
Arkas Sanat Merkezi: 0 232 464 66 00 www.arkassanatmerkezi.com
Michael Forsyth Kimdir? Michael Forsyth Liverpool Üniversitesi'nde mimarlık eğitimini tamamlamış, mimari alanında Roma bursu ile ödüllendirilmiş ve felsefe dalında doktora yapmıştır. Halen Bath Üniversitesi'nde ‘Tarihi Binaların Korunması' konulu doktora programını yönetmektedir. Ödüllü kitabı "Buildings for Music: The Architect, the Musician, and the Listener from the Seventeenth Century to the Present Day" (MIT Press ve Cambridge, 1985) birçok Avrupa diline ve Japonca'ya çevrilmiştir. Son kitapları arasında Ahmet Ertuğ ile birlikte yazdığı "Palaces Of Music: Opera Houses Of Europe And Domes: A Journey Through European Architectural History" (Ertuğ ve Kocabıyık, 2010 ve 2011) kitabı da yer almaktadır. Daha önce Avrupa ve Kuzey Amerika'da da konuşmalar yapmıştır.