Bu yıl yedinci kez düzenlenen Arkas Aegean Link Regatta'nın basın toplantısında konuşan Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bernard Arkas Arkas'ın yelken felsefesini anlatarak başladığı konuşmasında "Denizle iç içe yaşayan ve denizcilik sektöründe istihdam sağlayan bir şirketiz. Ülkemizde yelkeni sevdirmek, bu uygun coğrafyada daha çok yelken yapılmasını teşvik etmek amacıyla uzun vadeli ve kalıcı projeler hayata geçirmek hedeflerimiz arasında. Önce profesyonel ve kurumsal bir takım kurarak başladık. 2017'de Çeşme Yelken İhtisas Kulübü'nden Arkas Çeşme Yelken Spor Kulübü'nü devraldık. O günden bu yana, öncelikle yeni sporcular yetiştirmek ve mevcut sporcuların daha iyi antrenman yapmasını sağlamak üzere yatırımlarımıza devam ediyoruz. 12 sporcumuzu milli takıma kazandırdık. Avrupa ve Dünya Şampiyonlarında birincilik kazanmış sporcularımız var, sadece hobi sunmuyoruz, sportif başarı hedefiyle ilerliyoruz. İzmir'den Avrupa ve dünya şampiyonalarında başarılı örnek sporcular yetiştirmek istiyoruz. Çeşme'nin yanı sıra geçen yıldan itibaren dersler İzmir Marina'da da yapılmaya başladı. Yaz kış hem Çeşme hem İzmir'de 70 çocuğa eğitim veriyoruz. Yaz aylarında ise bu sayı 300-350'ye çıkıyor. Sporcuların bir sporu sevmesi için rekabet ortamı ve hedefi olmalı.  Bu nedenle onlara ulaşmak isteyecekleri bir hedef vererek yarış organizasyonları yapıyoruz.  Çeşme rüzgârı yelken için dünyanın en iyi parkurlarından, sporu ve turizmi destekleyen marka etkinliklerin artması ve desteklenmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu yarışın sürdürülebilirliğini ve katkılarını bu nedenle çok önemsiyorum" diye konuştu.

Arkas Aegean Link Regatta sürdürülebilir bir yarış

Arkas, Arkas Aegean Link Regatta kapsamında Türkiye Yelken Federasyonu ve EAYK Çeşme Marina ile güç birliği yaptıklarını belirterek şimdiye kadar 300'ün üzerinde tekne ve 3 binin üzerinde sporcuya ev sahipliği yaptıklarını belirterek, "Asıl hedefimiz hep sürdürülebilir ve uluslararası bir yarışı var edebilmekti. Diğer yandan geçen yıl yabancı takımların da yarışa ilgi gösterdiğini gördük. 38 teknenin içerisinde 1 Bulgar ve 1 Rus teknesi vardı. Bu yıl ise 3 tekne var. Bu yıl gün sayımızı artırdık. 6 gün boyunca hem yarış hem eğlence olsun istedik." dedi.

J70- Arkas'ın Dört Silahşörleri

Bu yıl Arkas Aegean Link Regatta'ya yeni bir sınıf daha eklediklerinin haberini veren Arkas, "Son olarak İzmir'deki üniversiteler ve ilgili gruplar için de hem eğitimde hem de yarışlarda kullanılmak üzere dört adet J70 model tekne satın aldık. Bu sayede Optimistle başlanan, eski adı laser olan ILCA ile devam eden eğitimlerimizi J70 sınıfını da ekleyerek geliştirmiş olduk. Böylece her yaştan yelken severe yarışma heyecanı vererek daha kolay antrenman yapmaları ve takımlar kurmalarını sağlayacağız. Amacımız J70 ligine takım yetiştirmek. Bir taraftan da Arkas MAT Sailing Team'e yarışçı yetiştirerek takımı sürdürülebilir kılmak.

Yaşı dolan ve fiziki gelişimleri devam eden, optimist ve ILCA tekneleri artık kullanamayıp bir üst seviye teknelere geçen sporcular tarafından kullanılan J70 tekneler basit kullanımıyla ön plana çıkıyor.  Dünyaca ünlü yazar Alexander Dumas'ın Üç Silahşörler romanının kahramanları Athos, Porthos, Aramis ve D'artagnan adlı karakterlerinden ilham aldık. Tasarımlarında yapay zekâ araçları kullanıldı. Tasarımlar daha önceki teknelerimizde de birlikte çalıştığımızda Air Brush sanatçısı Evrim Duyar tarafından uygulandı. Bu dört J70 teknemizle Arkas Çeşme Yelken Kulübü'nde yaz kış ve her yaşa hitap eden yelken derslerimiz devam ediyor. Daha çok kişinin yelken yapabilmesine uygun olan bu sınıf teknelerle yelken sporunun gelişmesine de katkı sağlıyoruz" dedi.

YAT Yarışlarının da Artık Bir Ligi Var

Türkiye Yelken Federasyonu tarafından bu yıl ilk kez gerçekleştirilecek Türkiye Yat Ligi'nin MDK ''Kabotaj'' Kupası, 52. Deniz Kuvvetleri Kupası, Sahil Güvenlik Kupası Ve Halikarnas 100. Yıl Kupası'nın ardından ligin beşinci ve son ayağı olan Arkas Aegean Link Regatta olacak. Birçok spor dalında olduğu gibi yelken dünyasına ilgiyi artırmak ve bu sporun daha büyük bir yelpazeye yayılmasını sağlamak amacıyla düzenlenen ligde bu yıl 45 takım ve 450'den fazla sporcu yarıştı. Ligin oluşması zaman içinde yelken takımlarının kurumsallaşması, profesyonel sporcu yetişmesi ve ticari olarak da ölçümlenebilir bir başarı olduğu için daha rahat sponsor bulabilme şansı yaratarak kulüpleri güçlendirecek.

Arkas MAT Sailing Team Saint Tropez'de ve Rolex Cup Yarışacak

Uluslararası organizasyonlara katılmak ve yarışmak tüm takımlar için ayrı bir motivasyon sebebi. Yurtdışı yarışlara pandemiden dolayı ara verdik ve yeni tekne projemiz geçen yıl bitti, biz de bu sürede tekneyi yurtdışı yarışlara hazırlayabildik. Tasarımından yapımına kadar; yüzde yüz Türk takım, Türk tersane ve Türk sanatçılarla ortaya çıkmış bir tekne olan Blue Moon ile eylül ve ekim aylarında uluslararası arenada yine başarılara imza atmak istiyoruz. Arkas M.A.T. Sailing Team'in Avrupa'da korkulan bir takım olmasını istiyorum. Ancak bu şekilde onların dikkatini çekebiliriz ve yabancıların buradaki yarışların da rekabete değer olduğunu düşünmesini sağlayabiliriz" dedi. Önümüzde Fransa Les Voiles Saint Tropez ve Malta Middle Sea Race Rolex Cup var. 24 Eylül – 8 Ekim 2023 tarihlerinde Fransa Les Voiles St Tropez yarışında birçok farklı sınıfta yaklaşık 600 tekne yarışıyor, klasikler, modern yatlar, spor tekneler var. Dolayısıyla St Tropez yarışı gerçekten çok kalabalık bir yarış. 22 – 29 Ekim'de Malta'daki Middle Sea Race Rolex Cup'a bizim dışımızda 1 Türk ekip daha katılacak. Yarış, Akdeniz'in en zorlu yarışı diye geçiyor, yüksek katılım alıyor ve offshore kategorisinde Akdeniz'deki en zor yarış olarak belirtiliyor. Daha önce 2015 yılında düzenlenen Rolex Malta Middle Sea Race IRC3'te birinciliği elde etmiştik. İki yarıştan da kupa ile dönmeyi hedefliyoruz" dedi.