DenizTemiz Derneği/ TURMEPA, Arkas Holding desteği ile İzmir Çeşme'de denizlerin ve kıyıların biyolojik çeşitliliğinin korunması ve kirliliğin önlenmesi amacıyla sekiz yıldır çevreyi koruma çalışması sürüyor.
 
Kirlilik tehdidiyle karşı karşıya kalan cennet koylarımız, DenizTemiz Derneği/ TURMEPA'nın 4 ayrı körfezde çalışan katı ve sıvı atık toplama tekneleri sayesinde milyonlarca litre sıvı ve binlerce ton katı atığın denize karışması önlenerek korunuyor. Turizmin gözde tatil merkezi olan Çeşme'deki çalışmaları; uzun soluklu sosyal sorumluluk projeleriyle yaşadığı şehre birçok alanda katkı sağlamaya çalışan Arkas Holding tarafından destekleniyor.
2006 yılından itibaren Arkas Holding ve TURMEPA işbirliğiyle çevrenin korunmasına yönelik başlatılan uzun soluklu sosyal sorumluluk projesi kapsamında Arkas Holding'in yapımını ve işletimini üstlendiği "Arkas TURMEPA II" adlı atık alım teknesi, Ekim ayı itibariyle 8'inci sezonunu bitirdi ve 9'uncu sezona hazırlık için kızaklara çekildi.
Bu vesile ile 24 Ekim Cuma günü Çeşme Altınyunus'ta 8 senedir hassasiyetiyle hareket ederek en çok atık veren yat ve tur tekne sahiplerine teşekkür edilerek sertifika verildi. Davete Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas ve DenizTemiz Derneği/ TURMEPA Yönetim Kurulu Başkanı Tezcan M. Yaramancı katıldı.
 
Arkas TURMEPA II'ye en çok atık veren 5 özel yatın adı ve sahipleri sırayla şu şekildedir.


Aldesa K         Bora Özer

Caressa K      Mustafa Koç

Pheasant        Sülün İlkin

Kısrak 1          Terbay Turizm

Desire             Murat Özgörkey - Selim Özgörkey 

 
Arkas TURMEPA II'ye en çok atık veren 5 tur teknesinin adı ve sahipleri ise sırayla şu şekildedir.


Grand Star's   Köksal Hantal

Pegasus 2      Mehmet Boyar

Poseidon 2     Hayati Hantal

Nirvana 1        Mehmet Büyükler

Leydi Bente    Cüneyt Yamaner

 
DenizTemiz Derneği/ TURMEPA Yönetim Kurulu Başkanı Tezcan M. Yaramancı,  davette yaptığı konuşmada  "Derneğimiz gibi sivil toplum kuruluşlarının en önemli görevi, sürdürülebilir örnek projeler geliştirmektir. TURMEPA olarak asli görevimiz atık alımı değil,  yerel ve özel sektör kuruluşlarını harekete geçirmeye yönelik çalışmalar yapmaktır. TURMEPA olarak 2006 yılından bu yana kıyılarımızın korunması için yaptığımız çalışmalara Arkas Holding'in ilk günden bu yana yanımızda olması buna güzel bir örnek teşkil ediyor. Arkas Holding'in TURMEPA II teknesini ilk günden bu yana sahiplenmesini memnuniyetle karşılamaktayım. Umarız bu işbirliği diğer firmalara da harekete geçmeleri için ilham kaynağı olur ve denizleri koruyanların sayısı her geçen gün artar"dedi.
 
"Doğal hayatın devamlılığı(sürdürülebilirlik) gelecek nesillere borcumuz"
Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas ise yaptığı konuşmada;  DenizTemiz Derneği/ TURMEPA işbirliği ile 8 yıl önce "Arkas TURMEPA II" teknesinin yapımını ve işletimini üstlendiklerini teknenin 8 senedir Çeşme koylarını dolaşarak teknelerin atıklarını topladığını anlattı. Arkas "Ekmeğimizi denizden kazanıyoruz, denizlerin korunmasına çalışmayı görev biliyoruz. Ayrıca doğal hayatın devamlılığı (sürdürülebilirlik) gelecek nesillere borcumuz. Çocukluğumdaki İzmir'de Kordon'da denize girilirdi, bizler girdik ama çocuklarımız giremiyor. Bu konuda hem şirketlerin hem bireylerin üzerine düşen sorumluluklar var. Herkes birşeyler yapmalı. Biz Çeşme'nin korunmasına yönelik olarak TURMEPA ile birlikte elimizi taşın altına koyduk." dedi.
"Sekiz senede, atıklarını veren tekne sayısı 9 katına çıktı, bilinç artıyor"
 
Arkas TURMEPA II tarafından toplanan atık miktarı her yıl bir önceki yıla göre önemli oranda artış gösteriyor. Atıklarını veren tekne sayısı 9 katına çıkarken, topladığımız atık miktarı ise 17 kat arttı. Dokuz yılda toplam 2.022 tekneden 1.500.000 litreye yakın sıvı atık toplamayı başardı. 1 litre yağın 1 milyon litre suyu kirlettiği düşünüldüğünde, bugüne kadar Çeşme'de toplanan 1000 litreye yakın sintine (yağlı su) ile  yaklaşık 1 milyar litre suyun kirlenmesi önlenmiş oldu. Kirlenmesi önlenen su miktarı, yaklaşık 160 olimpik havuz hacmine, bu da ortalama 5 milyon kişinin günlük su ihtiyacına eşdeğer.
Arkas, teknenin aynı zamanda, yat ve gezi teknesi sahiplerine deniz kirliliği konusunda bilinçlendirme çalışması yaptığına da değindi. "Toplanan atık miktarındaki yükseliş tekne sahiplerinin her geçen yıl denizlerin korunması konusunda bilincinin arttığının ve katkı sağlamak için çaba gösterdiklerinin kanıtı.  Uzun vadeli çabalarımızın işe yaradığını görmek ve çocuklarımıza – geleceğimize temiz denizler bırakılmasına katkıda bulunmak  bizi çok mutlu ediyor. Bu hizmetimizden yararlanarak atıklarını denize boşaltmak yerine Arkas TURMEPA II teknesine veren tekne sahiplerine teşekkür ediyoruz." dedi.
 
DenizTemiz Derneği/ TURMEPA Genel Müdürü M. Akşit Özkural   ise "Arkas Holding'in Çeşme'de yapılan kıyı temizleme çalışmalarına verdiği destek, derneğimizin gücüne güç katmakta ve diğer firmalara da ilham olmaktadır. Arkas Holding'in bizlere verdiği güçle, Çeşme'de çok güzel işlere imza atıyoruz. Umarım bu iki kurumun işbirliği uzun yıllar boyunca devam eder." Dedi
 
Törenin sonunda DenizTemiz Derneği/ TURMEPA Yönetim Kurulu Başkanı Tezcan M. Yaramancı, 8 yıllık işbirliği süresince gördükleri destek ve katkı nedeniyle Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas'a plaket verdi.
 
Arkas TURMEPA II hakkında
Arkas TURMEPA II, haftanın her günü sabah 08:00 ile akşam 18:00 saatleri arasında çalışıyor. Çeşme Altınyunus Marina, Alaçatı Port, Çeşme Marina, Ayayorgi koyu ve  Kara Adalar (Eşek Adası, Kışlık Limanı, Jandarma Koyu, Ilıca ve Mavi Koy) da  hizmet veriyor. ‘VHF 16' ve ‘VHF 72' telsiz frekanslarından,  (0232) 444 67 67 no'lu ‘Mavi Hat'tan ya da 0 536 557 85 93 numaralı cep telefonundan Arkas TURMEPA II'ye ulaşılabiliyor.  Tekne ücretsiz hizmetiyle çağıran teknenin bulunduğu yere kadar gidip atıklarını alıyor.