Arkas Sanat Merkezi, "17. Yüzyıldan 19. Yüzyıla, Üç Denizin Arasında Osmanlı ve Fransız Boğaz Haritaları" sergisi ile ziyaretçilerini ağırlamaya devam ederken, çocuk ziyaretçiler için de farklı deneyimler sunuyor.

Arkas Sanat Merkezi'nde çocuk ziyaretçilerin yaş grubu dikkate alınarak tarihteki ilk coğrafi keşifler, bu keşiflerin amacı, keşiflerin ardından gelen yenilikler, harita çizmek için duyulan gereksinimler, harita yapımı ve kullanımındaki çeşitlilikler anlatılıyor. Anlatılanların pekişmesi için ana salonda bulunan boğaz haritası üzerinde uygulamalı oyun etkinliği gerçekleşiyor. Bu oyun ile çocuklar boğazlarda sefere çıkıyor, yeni yerler ve yeni kültürler keşfediyor.

Ayrıca çocuklar için özel hazırlanan eğitim odasında kartografya hakkında hazırlanmış videoyu seyrederek harita bilimi hakkında detaylı bilgi sahibi oluyor ve pano üzerinde kendi boğaz haritalarını çizerek hem öğrendiklerini pekiştirme imkanı buluyorlar hem de sergi ziyaretini birer anıya dönüştürüyorlar.

Haritalar üzerinden deniz yolu ulaşımı, Antik Çağ yerleşimleri, ordu ve silahlı kuvvetlerin sahip olduğu yerleşkeler, civardaki kırsal ve ekilebilir alanlar, coğrafi ve kültürel sınırlar bağlamında iki medeniyetin birbiriyle teması gibi konularda geçmişe ışık tutan sergi, hem İstanbul ve Çanakkale Boğazı, hem de Osmanlı ve Fransız haritacılığı hakkında karşılaştırmalı bir bakış açısı sunuyor. Bazıları el yapımı olan bu haritalar, tasvirleri, süslemeleri ile sanatsal bir değer de taşıyor.

"17. Yüzyıldan 19. Yüzyıla, Üç Denizin Arasında Osmanlı ve Fransız Boğaz Haritaları" sergisi ziyaretçilerini 31 Temmuz'a kadar ağırlayacak.